Ливерпоол би могао да постави рекорд победа, али да ли је то знак здраве Премиер лиге?

У историјском смислу, ова два клуба су и даље велики ударци енглеског фудбала, са скоро 40 наслова првака међу собом, али оба познају дуге периоде пада. Манцхестер Унитед славно није освојио титулу између 1967. и 1993. године, чак је издржао и сезону у Другој дивизији као резултат тога што је победничкој екипи Матта Бусбија дозвољено да заједно стари, док Ливерпоол још увек мора да освоји титулу у Премиер лиги Лига ера.Велике су наде да ће коначно бити завршено 30-годишње чекање ове сезоне, сада када је Манцхестер Цити посустао док су играчи Јиргена Клоппа забележили савршен почетак, а девета победа у сезони на Олд

Траффорду у недељу такође ће видети Ливерпоол утакмицу Манцхестер Цити-а двогодишњи рекорд од 18 узастопних победа.Премиер лига: играчи чија се статистика највише поправила ове сезоне Прочитајте више  Та прилично запањујућа могућност имала је тенденцију да доминира већим делом дискусије у стварању игре , можда зато што је овај аутентични северозападни дерби по значају претекао ривалство које је порасло између Ливерпоола и Манцхестер Цитија.Унитед се мучи под Оле Гуннаром Солскјером, нису се приближили наслову откако је Сир Алек Фергусон одступио и не могу себе заиста сматрати једним од највећих бука у региону када више нису највећа бука у свом граду.  Ипак, Унитед в Ливерпоол је увек велика утакмица, увек напета, нервозна атмосфера, а цео Манцхестер ће привремено бити иза домаћина у нади да би Клоппов тим могао да се спотакне.

Не зато што је некоме посебно стало да подудара рекорд од 18 узастопних победа – чак је и Клопп признао да само икада чује да се та статистика помиње на конференцијама за штампу – већ зато што се Цити мора надати да ће Ливерпоол негде спустити бодове.Чини се да је екипа која је прошле сезоне пречесто извлачењем изгубила титулу исправила ту тенденцију, и ако Ливерпоол може да победи у наредне две утакмице против Унитеда и Тоттенхама, свој савршени рекорд могао би продужити одмах до новембра када на Перолу дочекује екипу Пепа Гуардиоле . То би сигурно био изузетан подвиг, али чак и међу навијачима Ливерпоола то би било добродошло више као доказ да Цити не може бити само ухваћен, већ и бољи него само као рекордно достигнуће. Када је Арсенал 2002. године поставио стандард Премиер лиге са 14 узастопних победа, рекорд је стајао 15 година, мада је у међувремену надмашен у три наврата, све у последње три године.Цити има двије секвенце од 15 побједа, а затим 18 побједа, док је Ливерпоол на 17 и рачуна.  Иако се површно може чинити да су стандарди све већи и да водећи тимови постижу више, оно што нам ови трендови вјероватно говоре је да је ниво такмичења у оквиру Премијер лиге све гори.

Ако један тим онда други може наизменично да слаже тако дуге низове победа, то очигледно не говори пуно о калибру противника са којима се састају.Даље су непожељни докази да је Премиер лига стратификованија него икад раније, а тимови на врху су сви, али неухватљиви у погледу резултата и ресурса.  Град може изгледати необично рањив, након два пораза у њиховом првих осам утакмица, али у последње две сезоне освајања наслова тражили су 100 бодова, а затим 98, од могућих максималних 114. Задатак Ливерпоола након што је прошле сезоне пропустио један бод био је да циља више од 97 бодова, а иако јесте прерано да би се извукли чврсти закључци о томе шта се може догодити за шест месеци, они су направили упадљиво снажан почетак. Фацебоок Твиттер Пинтерест Тоттенхам слави након освајања титуле 1961. Дуго успостављени рекорд узастопних победа у сезони био је 11 који су тада поставили.Фотографија: Попперфото / Гетти Имагес Некада су књиге рекорда правиле разлику између рекорда Премијер лиге и достигнућа из једног или више векова из лигашког фудбала играног пре 1992. године. Сада то обично не чине, најмање у области победничких секвенци, јер су све најдуже стазе из модерне ере.

Годинама је стари рекорд Фудбалске лиге у највише узастопних победа био 12 утакмица које је Евертон успео крајем 19. века.То је било током две сезоне, а већ дуго успостављени рекорд узастопних победа у сезони је 11, које је Тоттенхам поставио на путу до свог Доубле-а 1960-61. Тхе Фивер: пријавите се и добијте наш свакодневни фудбалски имејл. По данашњим стандардима то су прилично конзервативна достигнућа, што сугерише да су Евертон и Спурс у то време морали бити прилично згодни, али не више. Низ од 18 или више утакмица подразумева доминацију врсте која би могла бити нездрава за лигу у целини.Иако је систем максималних зарада који је владао до 1960-их с правом осуђиван као феудалан и неправедан, често се превиђа да је успео у једном од својих главних циљева, а то је одржавање нивоа игралишта.

Квиз у фудбалу: победничке низове Прочитајте више Када играчи једноставно нису могли удвостручити свој новац придруживши се већем или успешнијем клубу, имали су тенденцију да дуже остану тамо где су били, што је резултирало тиме да је таленат био боље распрострањен, чак и друголигашки клубови могли су да привуку добре играча и нуде пристојан стандард фудбала.Нико не би требало да буде носталгичан по питању ере максималних плата – играчима је понудио врло лошу погодбу – а ипак је одржавао структуру клуба у чврстом здрављу, јер је с тимовима који су уједначенији горња дивизија била конкурентнија. Многи би тврдили да у овом тренутку нема ничег лошег у нивоу такмичења у Премијер лиги, с тим што је Цити бранио шампиона, губио од унапређеног Норвицха и прошлогодишњих новајлија Волвеса.  Чак и ако ти резултати доносе наслов претрчати поворку, чини се да је само питање времена – могло би бити само неколико недеља – пре него што неко продужи победнички низ преко 20 мечева.Иако би тим који прође еквивалент пола сезоне без испуштања иједног поена био несумњиво постигнуће без преседана, остатак лиге би тешко могао одговорити на то да ли се рачуна као напредак.