Неуспешно преузимање новца оставља Сунволвес на поду собе за сечење Супер Рагбија

Такмичење је почело као Супер 12 и тако је остало првих девет година, али се од тада проширило и смањило јер је Санзаар тражио модел који ће се допасти емитерима.Игноришући упозорења, Санзаар се 2016. године проширио на незграпних 18 тимова, додавши Сунволвесе и аргентински Јагуарес, али је од тада покушао да поништи насталу експанзију. Крсташи одмеравају промену имена након напада на Цхристцхурцх. Прочитајте вишеВестерн Форце, док је Јужна Африка преместила два тима-Цхеетахс и Соутхерн Кингс-у Европу како би прошле године смањила конкуренцију са 15 тимова, али то није решило проблем непопуларног система са три конференције.

Сунволвеси су сада жртвовани како би се Супер Ругби вратио на такмичење са 14 екипа, што је било од 2005. до 2010. године, и одбацио систем конференција, омогућавајући сваком тиму да игра међусобно Робин Робин.Реалност је да Сунволвеси уопште нису требали бити примљени у Супер Рагби јер нису били спремни, али резање јапанске франшизе сада само појачава грешку.Партнери из Санзаара имали су јен у очима када су их признали, вјерујући да ће им франшиза помоћи да уновче у земљи од 127 милиона људи, која је била трећа највећа економија на свијету иза САД -а и Кине.  Али прави новац у јапанском рагбију не припада Јапанском рагби савезу, који управља Сунволвесима, већ конкуренцији у Топ лиги, чији су власници и којима управљају богате корпорације.Када су се Сунволвеси понудили за лиценцу Супер рагбија, постојало је уверење да ће франшиза имати подршку Врховне лиге, али је било мало или никаквих доказа о њиховој сарадњи.Сунволвес је требао бити де фацто јапанска репрезентација, страна која је била довољно добра да узнемири Спрингбокс на Свјетском првенству 2015. године, али многи водећи јапански играчи играли су само за своје тимове из Топ лиге, док су други заправо играли за ривалске тимове Супер рагбија. </п> <п> Клуб је био принуђен да одложи објављивање свог тима за прву сезону док су очајнички јурили играче, од којих су многи одбијени из Аустралије, Новог Зеланда и Јужне Африке. Било је гласина да ће их секирати од тренутка када су ушли на такмичење.Период после Светског првенства био је управо тренутак да се истраје са Сунволвесима и покуша да се унапреди игра у Јапану.

Док су Сунволвеси у прве три сезоне били срамотно неконкурентни, тек су почели да играју доследно добро ове године.  Будући да ће Светско првенство бити одржано у Јапану касније ове године, постоји огромна прилика за повећање популарности игре, од чега би Сунволвеси могли имати користи. Период након Светског првенства био је управо тренутак да се истраје и покуша да се развије игра у Јапану. Уместо тога, последња сезона Сунволвеса у Супер Рагбију ће бити 2020. година, година непосредно после Светског првенства. Након што их је примио у Супер рагби, Санзаар је показао мало стрпљења са јапанском страном, можда жалећи што су то дозволили њих у.Али избацивање појачава осећај да је постављање тима у Јапану било само преузимање новца и мало, ако ништа, везе са растом игре у Јапану или Азији. Напор да се решимо Сунцових вукова дошао из Јужне Африке, која је увек била незадовољна због додатних путовања која су Јапанци додали конкуренцији. Јужноафриканци имају тенденцију да се снађу око стола одбора Санзаар јер доносе већину прихода од емитовања, што је директан резултат лежања Јужне Африке у европској временској зони.

Иронично, аустралијске франшизе су се противиле Сунволвесима „због великог спонзорства од јапанских компанија.Али, франшизе имају мали или никакав, рецимо у току такмичења на коме учествују, добар разлог за увођење независне комисије. Наговештај свежег валабијског приступа може имати знојење Варата | Брет Харрис Прочитајте више  Од доласка Супер Рагбија 1996. Санзаар није имао јасну визију о томе шта би такмичење требало да буде, а камоли кохезивну стратегију за постизање својих циљева.Национални синдикати партнера Санзаара – Јужна Африка, Нови Зеланд, Аустралија и Аргентина – управљају рагби шампионатом и супер рагбијем по одборима, али њихови приоритети се често разликују. Санзаару је очајнички потребна независна комисија, попут АФЛ и НРЛ морају да постигну боље доношење одлука, посебно у вези са Супер рагбијем, и изузму личне интересе из процеса. Морате се запитати не само о будућности Сунволвеса и других тимова, али самог Супер Рагбија ако Санзаар не усвоји модерну структуру управљања која би се бавила такмичарским програмима вишенационалног спортског такмичења.