„Пазимо да не продајемо снове“: фудбалска академија са способношћу да уочи таленте

Прошло је седам година откако је везиста Цхарлтона постао дио првог уноса Кинетичке академије након суђења у његовој школи у Митцхаму, јужни Лондон. Иницијатива коју је након нереда у Лондону 2011. године поставио бивши тренер Кристал Паласа Хари Хадсон, до сада је помогла 33 млада играча из неких од најугроженијих области у Лондону да стекну професионалне уговоре.Али поред звезда у успону попут Ариба, Јосх Маје из Сундерланда и омладинца Манцхестер Цитија Иебоах Аманкваха, који је прошле године потписао професионални уговор за шампиона Премиер лиге, Худсон је исто тако поносан на стотине других дечака који немају оцену . „Веома смо, веома пажљиви да не продајемо снове“, објашњава он. „Успешно смо производили професионалне фудбалере, али никада дечаку не бисмо рекли:„ Дођи овамо и сигурно ћеш успети. “Једноставно не знате. Постоји толико много фактора који су укључени, али важно је да њихова искуства шире њихове видике уопште.

Морате веровати у процес. “ То је лекција са којом се Арибо свакако може повезати.Након што је напредовао кроз Кинетикове омладинске погоне, потписао га је бивши нападач Вимбледона Марцус Гаиле за нелигашки Стаинес Товн са 19 година, да би га Цхарлтон коначно ухватио годину дана касније. Од тада је постао редован играч првог тима у долини, а бивши менаџер Карл Робинсон га је чак упоредио са Патрицком Виеиром и Деле Аллијем. „Кинетиц ми је много помогао јер сам био заиста плашљив и стидљив када сам први пут почео да долазим овде и то су избацили из мене “, каже он. „Заиста сам се развио као играч, али и као особа. Увек говорим млађим играчима да ћу у једној фази потпуно престати да играм, па ми је заиста драго што сам остао при томе.То и подршка моје породице дали су ми глад за успехом. “Тхе Фивер: пријавите се и добијте нашу свакодневну фудбалску е-пошту.  Кинетиц сада води тимове од 12 до 19 година и има више од 100 дечаци на редовном програму за децу од 16 до 18 година, који их гледа како играју фудбал шест дана у недељи и завршавају 12 сати образовања.Ученицима се нуди читав низ квалификација у партнерству са оближњом школом Воодцоте-од почетног БТец-а до А-нивоа-док Худсон, 29, процењује да им низ пројеката у заједници који укључују и нову нетбалл шему омогућава да досегну до 700 младих људи недељно у области која је последњих година била погођена злочином ножем. „Када су се догодили нереди [2011], схватили смо из рада са неким од банди колики утицај можете имати ,” он каже.

„Ако одете на било које имање у јужном Лондону видећете људе како играју фудбал. Наш модел има неку врсту приступа шаргарепе и штапа: они желе да играју фудбал, а ми можемо да им пружимо најбоље шансе да им помогнемо да остваре тај сан.У замјену за то, они морају завршити своје образовање и три сата волонтирања у својој заједници ако су дио програма. Трудимо се да имамо однос са младим људима где нам верују и постајемо им позитивни узори. Кад стигну, желе да буду професионалци. Али полако почињемо да им отварамо очи шта још могу да искористе њихове таленте да покушају да створе позитивне промене у свом животу. “ Худсон процењује да више од 90% његових играча потиче из сиромашних средина , а многе су професионални клубови пустили негде на линији.Партнерство са локалним фудбалским клубом Цроидон ФЦ које омогућава младим играчима прилику да се докажу у сениорском фудбалу такође је помогло у привлачењу потенцијалних талената, као и Худсонова улога као менаџера Истијске лиге за југоисточну дивизију Вхителеафе. Јосх Маја, сада из Леагуе Оне Сундерланд, игра за Кинетиц Ацадеми.

Фотографија: Без кредита „За сваку причу о успеху постоји још 10 до 15 младих људи који се више никада неће вратити у систем“, каже он. „Али свима је потребна додатна подршка-доста се боре са својим самопоштовањем, јер када их клуб ослободи, не постоји одговорност за оно што се следеће догоди. Радио сам у пет професионалних клубова и нема накнадне процедуре.Једноставно, „Ниси прави за нас, срећно у будућности.“ Организације попут наше морају да покушају да покупе ове играче. “ Худсон додаје:„ До 15. године , граде их тако да верују да ће бити професионални играч и окружују их свим материјалистичким елементима којима нажалост теже – брзим аутомобилима, лепом одећом, накитом – па имају ту тежњу.Клубови их често одводе из школе у ​​раном узрасту како би радили дневне програме, што заиста има негативан утицај на вредност коју млада особа заиста примењује на своје образовање јер мисле: „Па, ако ме изводе из сада ми школа не треба. ‘Кад их пусте са 15 година са тежњом за највећом могућом зарадом, једине могућности које им стоје на располагању су зарада 8 фунти по сату слажући полице у Саинсбури -јево окружење или окружење банди, што завршава бити привлачнији некоме са тим материјалистичким вредностима.Они мисле: „Па, ја могу зарадити 15 хиљада годишње и никада нећу моћи возити Мерцедес, или могу продати дрогу и имати све то.“ Они су врло импресивни и то је основни узрок многих друштвених проблема.

Следећа генерација 2018: 20 најбољих талената у клубовима Премијер лиге Прочитај више Али, иако одушевљени успехом Ариба и Маје, која је провела 18 месеци у Кинетицу након што га је Фулхам пустио са 15 и сада тражи неколико клубова Премијер лиге, Худсон признаје да Кинетиц заправо губи новац када се играч придружи професионалном клубу јер се у великој мери ослањају на финансирање из грантова за образовање.  „Покушавамо да утврдимо како ћемо променити то “, признаје он. „Као друштво у целини, често бацамо новац на проблем како бисмо покушали да побољшамо ствари, али основна ствар је однос који имате са овом децом – имате далеко веће шансе да их заиста досегнете ако вам верују .Проблем није злочин ножем – проблем су друштвени немири и исход је злочин ножем. Морамо покушати да то променимо као државу у целини. “