Снимци 40:10. Буденчићи Оломоуца се пробудили, Будејовице није имао шансе

Када је Токио освојио организацију Љетних олимпијских игара у 2013. години, једна од кључних улога у одлучивању је била минимална удаљеност између спортског терена.

“Двадесет један од тридесет и један ће бити у року од осам миља од села, а то ће бити најкомпактније игре у историји, а наставиће се само пуцање, модерни пентатлон и један фудбалски стадион”, рекли су организатори.

Али рано су се кривили …

У уторак, јапански медији су извијестили да Међународни олимпијски комитет размишља о промјенама такмичења за веслање и кануа изван Токија, у Јужну Кореју. Разлог? Развијање голф терена у Токијском заливу било би скупље од очекиваног. У том случају, то би се исмевало градском лозинком за компактност игре.

Леафс Киодо Невс и Асахи Схимбун навео је неименовани извор МОК-а, према којем се игре могу пребацити на подручје Цхунгју, што је једно од мјеста на којима су одржане Азијске игре 2014. године. Држава би то могла учинити ако би организатори Игара не слажу се с гувернером Токија Уриком Коиком.
Три пута скупља Олимпијада него у Лондону?

Цела афера је почела након што је гувернеров експертски панел предложио обнову одбојкашких игралишта, пливачких стадиона и још неколико прилагођавања. “Када сам победио на изборима пре два мјесеца, рекао сам да ће потрошња на игре бити прегледана”, рекла је гувернерка часописа Киодо Невс. И тако је она и није била изненађена.

Укупни трошкови игара требали би порасти на 3 билиона јена, четири пута првобитне процјене и готово три пута више од трошкова лондонских игара у 2012. години.

“И то је износ који је веома висок за нас да будемо неприхватљиви”, рекао је потпредсједник ИОЦ-а Јохн Цоатес.

Председник Међународног олимпијског комитета Тхомас Бацх до сада одбија да коментарише, али је признао да је спреман да ради са Коиком како би смањио трошкове. “Када влада у Токију заврши преглед, разговараћемо са странама. Сигуран сам да ће се трошкови смањити у односу на оно што смо видели”, рекао је Бацх у саопћењу.

Према реформи Агенде 2020, Олимпијада би требала бити финансијски одржива у наредним годинама. Организатори би га користили као други градови или чак земље ако има смисла.
Да ли је влада Токија изгубила цену?

У уторак, Шејх је Шеику Мохамеду Шимбуну послао извештај да влада Токија лежи МОК о трошковима изградње спортских терена за игре. У писму се наводи да су званичници у великој мери потцијенили трошкове само да би осигурали да ће сви спортови бити одржани у главном граду.

Ово се односи и на парк Морске шуме, веслање спортова и брзу вожњу кануом. Њихова изградња у Токијском заљеву треба да кошта 25 милијарди јена, а процена за МОК била је само 9,8 милијарди. “МОК нам је рекао да су трошкови превисоки, па смо им дали ниже цене”, пише писмо неименованог званичника Токија.

Укупни трошкови Парка морског шума, укључујући околину, постављени су на 49 милијарди јена. Међутим, званичници владе признали су да могу да досегну 30 милијарди долара када се неки објекти смањују.

“Желео бих још једном да нагласим да смо једногласно усагласили статус парка у Токију након пажљивог прегледа свих могућих места”, рекао је Тошкики Ендо, члан Извршног одбора за игре почетком месеца. “Као резултат, све странке, укључујући ИОЦ, међународне уније, националне федерације, организациони комитет и владу Токија, сложиле су се да је Сеа Форест најбољи начин да организује веслање такмичења.”

али само под претпоставком да ће трошкови изградње бити нижи.

Високи трошкови изградње парка “Сеа Форест” чак се и не позивају на Управни одбор. Он је први предложио да премјеше обе дисциплине сјевероисточно од Токија у Наганума Боат Парк у Тому. Али ово је подручје које је погођено земљотресом и цунамијем у марту 2011. године.

Уплашила се Међународног олимпијског комитета и спортске федерације. Осим тога, прелазак на 440 километара би био скуп, према процени, стварање спортских објеката коштало би 35 милијарди јена.

Зато је ИОЦ изнео идеју у облику Јужне Кореје. Али он не воли Хироказу Матсун, јапанског министра спорта. “Све спортске терене на Олимпијади требало би да буду у једној земљи”, рекао је.

Како се испоставља цела ствар, то ће се очистити у наредним месецима. Наравно да то неће бити најкомпактније игре у историји, како су обећавали организатори. Неки спортови су већ пресељени, на пример, бициклизам ће се одржати у Схизуоки, 200 километара од Токија.