Соццероос је запањен Јорданом док је одбрана Купа Азије кренула у кошмар

Након борби са повредама, Цхрис Суттон-а и пола Гласгова, одбрана титуле првака Азијског купа Соццерооса почела је на најгори могући начин резултатским поразом од Јордана у Ал Аину резултатом 1: 0, што оставља страну Грахама Арнолда пред тешком битком да се пласира у такмичарску групу Б. Анас Бани Иасеен добила је хектаре простора од дремајуће одбране Аустралије да забије ударац главом првог полувремена поред Мат Риана и постигне оно што се показало као једини гол у игри на стадиону Хазза бин Заиед.Аустралија – Јордан: Куп Азије 2019 – уживо! Прочитајте више  Соццероос је изгледао сталожено у првих 10 минута, упркос томе што је извео импровизовани напад, додатно исцрпљен губитком Андрев Наббоут -а након трзања у препонама дан раније.Али Јордан је, упркос томе што је освојио само једну победу у претходних девет утакмица на међународном нивоу, остао при свом месту и предуго су актуелни шампиони почели да осећају притисак. Три играча Соццерооса нису играли један минут на Светском првенству у Русији – Јамие Мацларен, Массимо Луонго и Авер Мабил – и само је Мабил изгледао способан да растегне и манипулише јорданском одбраном. Овај 23-годишњак је први запретио ударцем од 13. минута који је извучен далеко са далеке стативе након интелигентног проласка кроз леви канал.

Али Аустралија је створила мало изван тога. Јорданову средину и одбрамбене линије није било могуће раздвојити јер Том Рогић, Роббие Крусе и Мацларен нису могли доћи до значајних додира на опасним позицијама.Јордански тренер Витал Боркелманс је уочи утакмице уочио да је планирао да поништи претње Марка Миллигана и Луонга и њихове покушаје да убаце нападачки везни ред Јордан је био охрабрен занесеном подршком бивших навијача, чији су навијачи наводно су бројке повећане даривањем карата. Створио је једнострану атмосферу, потенцијално утицајну када се осврне на поразе Аустралије у две претходне посете Аману.  На терену је јорданска организација у централним областима форсирала Аустралију широм, где су Јосх Рисдон и Азиз Бехицх бомбардовали напред са бека. Али нису успели да натерају своје супротне бројеве на грешке, па су уместо тога изостављени са позиције у сопственој одбрамбеној транзицији јер је Јордан пробио брзину кроз опасног Мусу Ал-Таамарија-звезду кипарског прволигаша АПОЕЛ-а.Рисдон је замењен на полувремену.  Јорданово вођство-заслужено-стигло је половином првог полувремена пошто је Ал-Таамарин диван корнер пронашао необележеног Анаса Бани Иассена на најближој стативи.  Гол за добро, Јордан је наставио да малтретира сваког аустралијског играча који покушава да продре кроз средину парка.

Кхалил Бани Атеиах је био монструозан у својим личним напорима да затвори потенцијалне пролазне траке и прекине игру. Губитак времена такође је одиграо своју улогу у успоравању аустралијског ритма док су покушавали да се врате у такмичење. Јордан је наставио да поставља питања у другом полувремену, али су сами Соццерооси почели да намећу своју вољу.Представљање Рхиан Гранта и Цхриса Икономидиса – који су замијенили Роббиеја Крусеа – показало је да је Арнолд спреман реагирати на очигледне проблеме који постоје на терену. За Рисдона и Крусеа, њихове почетне улоге у другој утакмици групне фазе биће угрожене.  Грант се одмах позабавио могућностима контранапада, истовремено пружајући своју оштру претњу с десне стране. Икономидис је такође изгледао као одржива претња у казненом простору, али недостатак поузданих стрелаца у тиму био је јасан проблем.

Играчи који су учествовали у игри имају укупно 34 гола на међународном нивоу.У међувремену, последњи активни Соццероо који је постигао гол у такмичарском мечу пре ове утакмице био је Крусе, који је у првој утакмици аустралијског квалификационог меча за Светско првенство убацио против Сирије-пре шест утакмица и више од 12 месеци. Рогићева неспособност да погоди циљ након што је Бехицх створио једну од неколико чистих шанси Соццерооса била је симболична. Прошли су дани некада присутног Тима Цахилла.Гласан повик пенала пред крај првог полувремена и громогласан ударац Мабила који је ударио о стативу били су једини пут када су Соццерооси запријетили да ће постићи погодак све док им се не укажу двије касне прилике. У самртним минутама изједначење је заказано за офсајд – Мацларен је незнатно залутао пред последњим човеком – пре него што је нападачеву потрагу за првим међународним голом у последњој секунди утакмице продужио надахнути Амер Схафи.

Арнолд био је оптимистичан на сугестије да његова страна није могла створити шансе. “Дали смо траљав гол и почели полако, у другом полувремену смо потпуно контролисали игру и било ког другог дана могли смо да постигнемо и победимо.” Такође је одбацио сугестију да је приступ утакмици био је арогантан, јер је раније изјавио да очекује да ће његова екипа победити Јордан.  Арнолд сада има бројне главобоље у вези са следећим мечем Аустралије против Палестине у Дубаију 11. јануара, иако је остао срамежљив у погледу потенцијала промене почетне КСИ.Рекао је да ће се Соццерооси “отпрашити, добро опоравити и психички припремити” за следећу утакмицу. „Рано је говорити о променама“, додао је он. Он је ипак приметио да је Рисдон претрпео повреду због које је морао да се повуче на полувреме, али није навео да ли ће бити спреман до петка.