Супер В ће се одржати за горњим столом аустралијског женског спорта

Али шта ће Супер В понудити публици која воли спорт, која је све више одушевљена и последично све више подржава женски спорт? Слично АФЛВ-у, Супер В има кратку, али импресивну сезону заказану током седам недеља са мало проширеном конкуренцијом од прве – са пет редовних кола и два финала. Надовезујући се на оно што се сматрало успешним дебијем серије, развој талената и пораст свести забележили су позитиван исход са доказима о повећаном учешћу на локалном клупском нивоу широм држава.Тај талент у настајању сада покушава да учини следећи корак на путу РА-а.

Фолеи брани рекорд шутирања након што пресудни Супер Ругби-ов промашај одбија Тахса Прочитајте више  Главни тренер Мелбоурне Ребелс-а Алана Тхомас, једини тренер који се вратио из прошле сезоне , верује да сви знакови указују на то да је женски рагби на путу за развој у будућности. „Нова крв стиже ове године – то смо пронашли овде [код побуњеника]“, каже она. „Добијамо много младих девојака и они у групу уносе заиста добар став и енергију која је узбудљива. „ И све друге државе осећају тај ефекат, ван у почетној години у којој су девојке вероватно седеле и гледале, а кад су виделе производ који је изашао, искуство и могућности, подигле су руке током клупске сезоне. “За 2019. годину фокус ће бити примена плашта високих перформанси који су тимови спровели у позадини уводне сезоне и у који је нови род талената дошао са очекивањем постизања.Ова серија ће тражити тај нови ниво обуке како би се превео на побољшање квалитета на терену.  Са темељима постављеним прошле године, женска рагби структура такође је почела да се обликује са терена – именовањем Јилли Цоллинс за нову шефицу женског рагбија у Мооре Парку, и заказивањем најмање два Тест меча за Валлароос 2019. године и могућношћу додатна два тек треба да буду потврђена.

Форма и статус аустралијских мушкараца можда погађају неколико удараца уочи Светског првенства – и сигурно постоји трема за аустралијску конференцију уочи Супер Рагби сезоне – али чини се да женска игра кује пут свој.  Са сада успостављеним годишњим такмичењем, појавила се дискусија о томе како најбоље служити развојном путу и ​​постићи крајњи циљ да се Валлароос-има пружи муниција која им је потребна да појачају на светској сцени .Дебата је већ започела – за разлику од оних које су вођене у АФЛВ-у и крикет круговима – о томе како проширити конкуренцију, не само да би наставили развијати игру, већ да би стекли већу изложеност, маркетиншки утицај и самим тим финансијску одрживост.  Иако неки стручњаци траже учешће транс-Тасмана у било којем будућем Супер В мечу, капетани су позвали на дуже сезоне као први корак да појачају развој женског рагбија у Аустралији.Циљ је консолидовати пут од девојчица до Валларооса, знајући да веће такмичење значи више развоја талената и, наравно, већу изложеност.

Томас се слаже, верујући у развој талента кроз такмичење мора да се догоди унутар аустралијске структуре. „Ако желимо да унапредимо игру, мислим да би било добро да имамо домаћу и гостујућу серију – пружајући нам још четири утакмице једна против друге; више рагбија уз прилику да играте два пута и да научите из [тога].  „Имамо глобалну игру коју можемо понудити и ако Валлароос добија још Тест мечева, то игру увећава до тачке где може да вози жене рагбија у Аустралији за жене. ” Друга Супер В сезона не само да је открила низ талената у сваком од тимова, већ са собом доноси и нова лица у тренерском послу чинови.У 2018. години Томас је била једина женска тренерица на такмичењу, али ове године јој се придружила Моана Виртуе из Куеенсланда, која у последње време има снажне резултате у женском рагбију као асистент Валлароос-а и тренер шампиона Уни Севенс-а 2018. Универзитета Гриффитх.

Укључивање врлине у овосезонске тренерске редове подвлачи чињеницу да се развој жена укључених у рагби не види само на терену. За преостала три тима, Адам Бутт је на челу АЦТ-а Брумбиес, Матт Еврард се залаже за жене НСВ Варатахс, а Сханнон Симон је прешла са асистента на место тренера на западу.  Један од кључних елемената који је значајно допринео растућем успеху женског спорта у Аустралији је дуго очекивана посвећеност медија да подрже сектор. </п> <п> За рагби су то можда мали кораци на дужем путу од оних са којима се суочавају други спортови као што су крикет, АФЛ и фудбал, уз ливе стреаминг облик покривености такмичења.Сваки меч биће доступан на дигиталној медијској платформи Рагби Аустралиа, а такође и путем нове Фоктелове услуге претплате за спортски стриминг, Каио Спортс.

Ово је проширење прошлогодишњег покривања и без сумње ће отворити такмичење за веће публика која гледа, али још увек није у главном телевизијском емитовању уживо (бесплатно или на неки други начин), а Фок Спортс се обавезао само на репродукцију оних Супер В игара које су уграђене у било који заказани двоструки заглавље са Супер Ругбијем. Сигурно ће са неких страна покренути питања и запрепашћење, али то је искорак из 2018. и свакако из било које претходне инкарнације покривања женског рагбија у Аустралији.Стрпљење ће можда бити потребно за овај одређени код јер се он постави на своје место и на своје место које постаје све прометније тржиште. </п> <п> Оно што остаје да се види је да ли ће аустралијска јавност и медији следити недавне трендове отварајући своја срца и умове за још један курс све ширег менија женског спорта.