Скоро тринаест година навијачи Арсенала чекају титулу лиге и чекаће. Арсенал је поново ушао у зачаран круг. У тркама са врхом лиге губи дах, Лигу Шампиона је на ивици да се елиминише већ у осам финала, а једини који може и даље спасити сезону је ФА Куп. Ипак, Венгер је на свом столу поново припремио нови двогодишњи уговор за 25% повећање плата. Само потпиши.


Крај каријере? Заборави

Венгер има седамдесет година, али престане да игра фудбал. “Дефинитивно ћу бити тренинг следеће сезоне, било да сам овде у Арсеналу или другде”, рекао је новинарима када је притисак поново опао.

Било је то три дана након отварања рунде Лиге шампиона, у којој је Арсенал био фудбал који је представио Минхен Баиерн. Поново, можете рећи.

Баш као пре годину и по дана, баварски противник на домаћем терену је био забрањен, малтретиран, срамота. Резултат 1: 5 Лондонски клуб је ушао у четвртфинале Лиге шампиона. Седми пут за редом.

“Ово су његови најгори тренери као менаџер Арсенала”, каже Мартин Кеовн, троструки шампион Енглеске са Арсеналом, данас стручњак за телевизију. Венгеров завршетак је неколико дана раније предао медијима: “Забављамо се заједно и осећам да се неће наставити.”

“Не, немам никакву наговјештај о својој будућности свима онима који није одустао”, сам Венгер је извукао бројне шпекулације.

Он дистрибуира навијаче за два кампа неколико сезона. Неки кажу да се плаши да купи велике играче, поверује у неке од својих фаворита, или он тактички не држи кључне утакмице.

“Он одлучује о свему. Осјећам се као да нико не пита о савјету или другачијем мишљењу. Међутим, у овом добу морате имати два млађих тренера око вас који ће доћи до нових идеја”, рекао је Харри Редкнапп, познатог енглеског тренера.

ДИСТРИБУЦИЈА ФАНОУЗА. Неки желе Венгеров тренутни одлазак, други показују поштовање и љубав.

Напротив, други признају и дубоко поштују. Венгер из Арсенала постао је модеран фудбалски клуб, један од најбољих у свету. Увек је био заснован на његовој стабилности – спортској и економској.

Арсенал, за разлику од такмичарских клубова, никада није завршио у четврти и девет пута за редом који је квалификовао у Лиги шампиона, није победио. Три пута је доминирао Енглеској лиги, последњи пут без једног пораза и освојио Енглески куп шест пута.

Венгер није трчао од Арсенала када су га гурнули највећи клубови на свету. Када је желео Реал Мадрид или Баиерн Муницх, чак и када је 2007. изгубио “десну руку” Давиду Деину, дугогодишњем члану руководства које је Венгер заслужио. Венгер је наставио радити са ограниченим буџетом док се преселио на нови стадион. “Имао сам доста прилика да одем, али је Арсенал одувек био и остао прво мјесто за мене”, објашњава он. Према британским медијима, он се посљедње одупирао профитној понуди кинеске лиге. Могао је преузети скоро милијарду круна годишње, постајући најпрометнији тренер планете, али је одбио. “Још увек мора напустити најближу већ двадесет година, иако је признао да не мора тренирати у Арсеналу следеће сезоне, он предлаже” мисли на тренера Венгера Давид Орнстеин-а, новинара ББЦ-а који пажљиво прати Арсенал .
Одлука Венгера

Француски играч са надимком “Ле Профессеур” има огромну реч у читавом Арсеналу. Према многим, чак је и велики и суштински. “Свакако ће он имати кључну улогу у одлучивању о својој будућности и будућности цијелог клуба”, наставља Орнстеин.

Другим речима, руководство Арсенала Венгера ће вероватно бити неадекватно, чак и ако тренер делимично противречи. “Они могу да донесу било какву одлуку и наравно да ћу га поштовати”, увјерава Венгер. У исто време, међутим, он додаје да је довољно објективан и још увек склони да прави праву одлуку. За све партије.

Овим се надам и власник Стан Кроенкеа. Амерички бизнисмен, који поседује неколико других спортских клубова у Северној Америци поред Арсенала, диви се Венгери и жели да продужи летњи уговор. Као и извршни директор клуба, Иван Газидис, који је најистакнутији у управљању клубовима .

“Наша подршка за Венгера као менаџера је врло јака, а то сигурно није због историје, због необичног за клуб. У будућности, Венгер је посвећен клубу као нико. победимо игре у стилу, елегантно, то су основне вредности нашег клуба, а Арсене обећава ове вредности са нама “, објаснио је Газидис у дугом интервјуу прије почетка ове сезоне.

Да ли се Менадзмент менадзмента Арсенала променио од тада? Или можда Венгер напусти свој положај – после двадесет једне сезоне – сам?

“Бити фудбалски тренер је мали масохизам. Од деведесет посто си нервозан, а преосталих десет потпуно срећних. Морате то жртвовати читавим својим животом,